KAJAKOVÁ ŠKOLA "FREAC"

slovak

Wednesday, July 10, 2013

Rusko, Sibir, Altaj .......part 1



Kedze u nas zacinaju horucavy tento rok na schladenie si vyberame miesto Norska Sibir. Letime cez Istanbul, kde mame cely jeden den, kym nasa cesta opat pokracuje do Novosibirsk. A tak sa vydavame z letiska do centra Istanbulu. Je to asi pol hodinku metrom a je to prijemne spestrenie cakania na letisku.

 po check in .lode nam zobrali
 Istambul

turecky caj
 
Niekoľko hodín v lietadle a rano okolo 6 pristavame v Novosibirsk. Celkove letisko, ale aj kontrola nas troska zaskocia -cakali sme to trosku vacsie. No nic to sme vonku a cakame na vodica.  Ten ma meškanie a nam zatial prsi fuka a je zima. No nastastie nas vodic prichadza. Zoznamujeme sa a jeho prva otazka je ci hovorime rusky. My skoro svorne odpovedame ze nie. Ale nejak sa dorozumievame na pol cesko-slovensky a na pol rusky a trosku aj anglicky. Naviazeme a hned aj vyrazame. Zajdeme na obed, kde si napiseme predbezny plan a teda vsetci mame zmiesane pocity. Ani si nevieme predstavit ako to vsetko chceme stihnut. Ale ved sa uvidi. Vecer uz spime vedla rieky Katun, co je asi najvacsia tu na Altajsku. Ked sa rozpravám na druhy den s miestnymi, tak vravia ze taku vodu tu este nevideli. Další den nas uz nas vodic- Vasil- nie je to len vodic, ale aj miestny kajakar- uz vyhadzuje na prvy nas trip a to rieku Sumultu a nasledne Katun, kde koncime. Cele to ma trvat tri dni. Trek k rieke zaciname o osmej vecer a tak ideme iba pol, tristvrte hodinku a kemujeme. Na dalsi den slapeme este tak 4 a pol hodiny po narocnom terene a ked prideme k rieke sme dost utahany. Na rieke v ten den splavujeme asi tak 20 km a kepujeme. 
 takto trekujeme
 niekedy nas ani nie je vidiet
 Sumulta
 
Na dalsi den sa prileje Greater Sumulta a rieka je dva razy vacsia a ma uz riadnu silu. Odhadujeme tak 90-100 kubikov. Ked sme citali guide book, pisali  idealnu vodu: 15-20 kubikov. No nech je to uz akokolvek mame tu viac a niektore pereje su zaujimave, az narazime na nezjazdne miesto.  Po vliati do Katunu uz ziadne tazke preje nie su, obcas nas prekvapia velke vlny. Na vysedacom mieste sme okolo obeda na treti den. Jedla uz nemame dost a tak sa tesime, ked pride pre nas auto s nasimi zasobami. No to cakame dost dlho a to skoro 7 hodin. Nastastie sa tam v ten den ubytovava jedna particka lezcov a ti nam ponukaju vodku na zahnatie hladu. Povazujeme to za kurz rustiny, lebo celu dobu sa snazime komunikovat.
 kamarati z take outu
 nase auto vyjde vsetko-niekedy treba trosicku pomoct
nas terajsi kemp -koncene v stane

Nasledujuci den je presun a opatovna oprava auta a dnes chalani idu jediny jednodnovy trip na vode na rieke Čuj. Mna nejak chyta chripka a maly zazrak k tomu, ze je tu internet a ja si cakanie sprijemnim a mozem aspon napisat clanok. Snad ma to ale rychlo prejde, lebo zajtra nstupujeme na 4 dnovy trip.
Drzte nam palce a prajeme zatial krasne leto!
Evina, Tomino, Zajic, Director.

0 comments: