KAJAKOVÁ ŠKOLA "FREAC"

slovak

Thursday, October 1, 2009

Kayak freestyle 2009 MS Thun recap



Posledný augustový týždeň sa začali všetci kajakári z celého sveta schádzať v malom Švajčiarskom mestečku THUN . 1 až 6 septembra sa tu totižto konali majstrovstvá sveta v kajak freestyle. 32 krajín prišlo bojovať o titul majstra v 6 kategóriách v jazde na vlne. Týždenný maratón tréningov odštartoval v utorok ráno národnými tréningami USA. Nie zrovna ideálna vlna aj tak umožňovala predvádzať tie najťažšie a najzložitejšie triky. Každý sa snažil ukázať to najlepšie čo v ňom je a niektorý neraz postavili na nohy aj celú tribúnu ktorú organizátori postavili priamo v rieke vedľa vlny.



EJ – bývalý majster sveta tento rok obsadil skvelé druhé miesto.



Billy Harris predvádza časť svojej zostavy.

Počas našich národných tréningov sme často krát vlnu ani nemali ale ani to nás neodradilo od toho aby sme trénovali.


Tomo Andrassy – air screw


Peter Csonka si užíva tréningy

Vzhľadom na to že sme boli ubytovaný 5 km od vlny v nádhernom kempe pri Thunskom jazere na miesto pretekov sme sa museli dopravovať miestnou dopravou. No a neraz to skončilo tak že autobus bol plný vodákov a smradľavého oblečenia ktoré vláčili zo sebou.



Po týždenných nonstop tréningoch keď sa jazdilo aj cez noc sa v pondelok podvečer konala zahajovacia ceremónia s vlajkovým pochodom ktorá oficiálne zahájila preteky.



Tesne pred štartom pretekov sa parkovisko pri vlne zaplnilo tak že to na ňom vyzeralo ako v cigánskom tábore. Lode jedna cez druhú, všade vyvešané mokré vodácke oblečenie a strašný bodrel – asi tak by som stručne charakterizoval obraz ktorý sa naskytol každému kto prešiel okolo



Utorňajšia kvalifikácia posunula do ďalších bojov 30 najlepších mužov zo 102. Žiaľ nesprávne zvolená zostava a trochu smoly na dobrú vlnu spôsobilo že som do ďalších bojov nepostúpil. Ďalšie dni sa niesli v znamení kvalifikácie žien, juniorov, junioriek, kanoistov a open kanoistov. Pretekalo sa až do neskorých večerných hodín a k videniu boli naozaj našliapané jazdy a už vtedy bolo jasné že o tituly majstrov sa povedie naozaj tvrdý boj.


Organizátori mali všetko dobre pripravené a nezabudli ani na osvetlenie

Piatok a sobota sa niesli v znamení tých najväčších bojov. Pre postup do semifinále a následne do finále kajakári skúšali tie najťažšie triky čo vedeli. Všadeprítomné kamery, stres a vôľa vyhrať nakoniec vybrali do nedeľného finále tých 5 najlepších z každej kategórie.


Kamera bola všade


Kategória OC bojovala takisto ako o život

Večer pred finále sa ešte organizoval pretek Big Air pri ktorom sa kajakári rozbiehali z rampy a všetky premety, salta, otočky a piruety tento krát skúšali v 5 metrovej výške nad vodou.


Skoky boli naozaj vysoké


A pretekári skúšali takmer všetko

Celý pretek v nedeľu zavŕšilo veľkolepé finále. Veľkoplošná obrazovka pred tribúnov, všadeprítomná televízia a super jazdy pretekárov nakoniec pekne ukončili dvojtýždňovú akciu podporovanú aj KEEN-om ako jedným z hlavných partnerov preteku.

0 comments: