KAJAKOVÁ ŠKOLA "FREAC"

slovak

Friday, January 30, 2009

Patagonia sin represas!



Tak uz sme sa vsetci vratili domov. Nasa vyprava do Chile bola uspesna, spoznali sme nadhernu krajinu, mnoho milich ludi a splavili sme mnozstvo nadhernych riek. Zo vsetkych krajin co som precestoval sa mi najviac paci prave Chile.





Ale tato nadherna krajina, a super kajakarska destinacia moze byt uz o par rokov znicena vodnymi elektrarnami ktore tu planuje postavit Chilska energeticka spolocnost postavit na viacerych riekach (Napr. Baker, Bravo, Futaleufu, Claro). Tento plan sa nepaci ani samotnym Chilanom a preto sa rozhodli proti priehradam bojovat. Uz v okoli Santiaga sme si vsimli Obrovske bilbordy s napisom "Patagonia sin represas!" co v preklade znamena "Patagonia bez priehrad!" A cim sme isli dalej na juh tim viac bilbordov sme videli. Aj domaci nam hovorili o obrovskej priehrade ktora ma byt postavena na rieke Rio Baker ktora sa nachadza v srdci Patagonie a podla ich slov znici podstatnu cast Patagonie. Samozrejme domaci obyvatelia organizuju mnozstvo petici proti timto priehradam a tak sme sa aj my rozhodli podpisat tuto peticiu.







Tuto peticiu mozte podporit aj vy na stranke:
http://www.patagoniasinrepresas.cl
Je sice po spanielsky ale urcite to tam najdete. Inormacie najdete aj na stranke http://www.futafriends.org





Tu v Europe je nam problem s priehradami dobre znami, vecsina z nas sa uz stretla s tym ze na rieke kde sme sa chceli ist kajakovat bola postavena priehrada a voda netiekla v korite rieky ale v trubkach zavrtanych v kopcoch. A tak namiesto super pereji tam ostali len suche sutre. Preto mozte podporit aj niektore projekty na ochranu riek v europe.



Vlna La Malate vo Francuzku je jedna z nalepsich vln na svete. V blizkosti tejto vlny chcu postavit hned dve elektrarne. Viac info na
http://www.sauvonslamalate.org/
Peticia



Dalsou riekou ktora ma byt prehradena je oblubena Korzicka rieka Rizzanesa. Podporit ju mozte na stranke http://www.rizzanese.fr/

0 comments: