KAJAKOVÁ ŠKOLA "FREAC"

slovak

Monday, January 19, 2009

Rio Baker

Po presune do Coihaique sa stretavame s nasim slovensko chislkym kamosom Rodrigom ktoremu nechavame na krku nasu turisticku sekciu a my sa vydavame dalej na juh smer Rio Baker.



Po 350 km a dvoch dnoch cesty sa nakoniec dostavame k jazeru Lago Bertrand odkial vyteka Rio baker. Riecka ma 3 kanony a my mame v plane skusit splavit prve dva. Dalsi den rano sa rozhodujeme pre obhliadku terenu ktora nam nakoniec zabera cely den a my zistujeme ze mame v prvom kanone o zopar sto kubikov a tak o 2 metre vody viac ale dufame ze to bude v poho. Nastava den D. Rano stavame a uz sa vsetci tesime na vodu. Na sutoku Bakeru a Nefu sadame na vodu a napohodu davame prvu perej.



Pokracujeme dalej, steny kolmeju a my sa ocitame v kanone. Waaaaav voda tu ma ohromnu silu a tie viri a rozhrania su naozaj dobre. Ideme znovu prezerat. Akosi zneistujeme a prvu perej kde sa rieka o prietoku okolo 1500 kubikov vali do valca ktory je cez ¾ sirky radsej prenasame.



Druha perej je kontinualna 300 metrov dlha o obtiaznosti asi WW5 - Big water . Nachadza sa tu aj zopar valcekov ktorych vyska sa pohybuje od 3 do 4 metrov – naozaj drobceky . No nakobiec davame napohodu a plny adrenalinu vyliezame z kanonu.



Druhy den ideme na vodu len ja a Palo. Chcem skusit splavit zvysnu cast kanonu. Zaciname opet druhou prejou ktoru si nesmierne uzivame



Tretia perej je zase raz dalsi brutal. Palo tvrdi zeje tachsia ako prva no mne sa nezda. Lajna dole je v pohode ale zavisi od jednej vlny ktora strasne pulzuje. Ak pulzne dobre je to v suchu a ak ne tak to je na velmi skarede plavanie vo valcoch ako autobusy a ani viri tu niesu najmensie. Nakoniec teda prenasame. Nasleduje rovinka s bublakmi a vrimi a pak stvrta posledna perej ktora je najlachsia.



Tak trosku sklamany z velkej vody ale stastny ze sme si dobre zapadlovali sa vydavame za nasimi turistame spet do coihaique kde na nas caka pecene jahna a ich zazitky z ladovca na ktory sa medzicasom vydali s vyletnou lodkou na ktorej sa nachadzal FREE Bar. A hadajte ako dopadli. No predsa tak ako sa na vodakov patri
Ta a nakoniec este par foto z ich plavby





See you amigos.

2 comments:

ili said...

Čaute vodáci a turisti, krásne snímky, ale ľad síce nie do výšky, ale rovno na zemi máme aj my, niektoré dni cesty vyzerali ako zrkadlo.
Počasie cíti, že sa čochvíľa máte vrátiť, začína sa umudrovať, do konca januára má byť teplejšie, a potom sa ochladí. Takže, tešte sa. Oznámte, kedy priletíte.

lucisa said...

poďte už domov, potrebujem obal na loď a padlo a americku vestu a nemam koho biť a vobec :-)